top of page
Logo Kosmetikk Laboratoriet

- en tryggere framtid, nå!

Naturlig eller syntetisk?

Det er ingen tvil om at naturlige ingredienser har vært en viktig trend i kosmetikkbransjen de siste årene. Folk ønsker å bruke produkter som er trygge, sunne og miljøvennlige, og mange mener at naturlige ingredienser er den beste måten å oppnå dette på. Men er det virkelig slik at naturlige ingredienser nødvendigvis er bedre enn syntetiske ingredienser? La oss se nærmere på noen eksempler.


La oss først se på vanillin og vanlig vanilje ekstrakt. Vanillin er en syntetisk ingrediens som brukes i mange produkter, inkludert kosmetikk. Det er billigere å produsere enn vaniljeekstrakt, og det gir en mer stabil smak og lukt. Vår vanillin får vi f.eks fra fermentering av trær i celluloseproduksjon i Sarpsborg. På den annen side er vaniljeekstrakt en naturlig ingrediens som er hentet fra vaniljebønner. Den er faktisk mer miljøfiendtlig å produsere enn vanillin, men også dyrere og mindre stabilt.


Vitamin C er en annen ingrediens som brukes mye i kosmetikk. Det finnes både syntetisk vitamin C og naturlig vitamin C. Syntetisk vitamin C er billigere å produsere og mer stabilt enn naturlig vitamin C. Men forskning viser at naturlig vitamin C er mer effektivt når det gjelder å bekjempe aldringstegn og beskytte huden mot skadelige UV-stråler. I tillegg er naturlig vitamin C mer bærekraftig, siden det er hentet fra frukt og grønnsaker som allerede blir dyrket for mat.


Når det gjelder roseekstrakt, er dette en ingrediens som er kjent for å ha mange fordeler for huden. Men det tar mye ressurser å produsere roseekstrakt, spesielt hvis den er hentet fra ville roser. I tillegg er det vanskelig å opprettholde kvaliteten på roseekstraktet, siden det kan forringes raskt hvis det ikke oppbevares riktig.


Så hva er den beste løsningen? Å velge kortreiste produkter kan være en god måte å redusere miljøpåvirkningen av kosmetikkproduksjon. Dette betyr at man velger produkter som er produsert nær hjemmet ditt, og som dermed har kortere transportavstand. Dette kan redusere karbonavtrykket og støtte lokale bedrifter. I tillegg kan det være en god idé å velge produkter som er laget med ingredienser som er hentet fra bærekraftige kilder, og som er produsert på en måte som tar hensyn til miljøet og arbeidsforholdene til arbeidere.

I konklusjonen kan vi si at både naturlige og syntetiske ingredienser kan ha fordeler og ulemper når det gjelder kosmetikkproduksjon. Det er ingen absolutt regel om at det ene er bedre enn det andre.

54 visninger

Kommentarer


bottom of page